Meruňkový koláč

Recepty na meruňkový koláč

Meruňkový koláč s drobenkou

Zde naleznete snadný recept na přípravu meruňkového koláče s drobenkou:

Potřebné ingredience:

  • cca 1 kg meruněk, omytých, rozpůlených a vypeckovaných, nebo v případě nouze meruňkový kompot (2× 700ml sklenice)
  • 30 g droždí
  • 200 g krupicového cukru
  • 500 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla, rozpuštěného + 1 lžíce másla na vymazání plechu
  • 2× žloutek
  • sůl

Drobenka

  • 75 g chladného másla
  • 75 g krupicového cukru
  • 1× vanilinový cukr
  • 100 g hrubé mouky

Postup přípravy:

Příprava těsta: droždí rozetřeme s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidáme lžíci mouky a 100 ml mléka, promícháme a zakryjeme utěrkou. Necháme vzejít kvásek do husté pěny, což trvá asi 10 minut.
Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme kvásek i zbývající ingredience a smícháme na řidší těsto. Přikryjeme a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto objem zdvojnásobilo.
Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřeme do krajů a naskládáme na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích necháme volné místo.

Drobenka: Na přípravu drobenku smícháme oba druhy cukru s moukou, přidáme máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobíme na jemnou žmolenku. Posypeme jí koláč a vložíme do trouby. Pečeme cca. 40 minut, do zlatova.
Bleskovou drobenku  můžeme připravit i pomocí kuchyňského robota. Rozmixujeme suché přísady a postupně přidáváme pokrájené máslo – za pár vteřin tak získáme jemnou drobenku.